duminică, 6 ianuarie 2013

Lecţii anti-prostologie.

În dimineaţa asta - pe la 3-4 dimineaţa - mă apucă dorul de muzică de pe vremea tinereţilor mamei. Toate bune şi frumoasa, ascult Unbreak My Heart, Lady in Red şi Styx, Metallica şi ce-oi fi mai ascultat eu acolo şi când, deodată văd că perfecta lista de melodi de calitate care chiar se făceau la vremea aceea de la "Videoclipuri recomandate" e stricată de o manea. Aia "mare, mare, mare shukarime" pe care tot poporul o cunoaşte. Nu ştiu exact cum se numeşte pentru că nu am considerat-o chiar vrednică de-a-i reţine numele.
imageÎn fine, o ascult niţel - datorită stării de euforie pe care o deţineam la ora aia, bineînţeles - şi mai constat odată cât de jalică e şi, din plictiseală, dau să mă şi uit la comentarii. Să nu vă imaginaţi că mari culţi s-au apucat să comenteze la o aşa penibilă melodie ci numai de-ia care consideră că săracul verb auxiliar "a vrea" folosit la viitor se scrie "v-a" sau "v-oi" sau alte exemple care mă cutremură numai amintindu-mi-le. o.O
Mă rog, n-ar fi prima dată când văd siituaţii de-stea, dar azi, când intru pe Wattpad, dau să citesc o poveste al cărei rezumat mi-a atras atenţia, dar văd că povestea e scrisă cu aceleaşi greşeli gramaticale cu care, din păcate, Wattul s-a umplut în ultimul timp. Asta a pus capac tuturor abetaţiilor pe care le-am ascultat/ citit/ văzut numai în ultima jumate de an.
Fraţilor, voi faceţi româna la şcoală sau faceţi o română de baltă cine ştie pe unde? Sau vă consideraţi mai "jmecheri" dacă scrieţi aşa?
imageŞtiu că acum mă lupt cu morile de vânt, dar trag nădejde că poate unul care citeşte ce-am scris eu aici îşi schimbă măcar puţin modul de a scrie/ vorbi. Nu cer să mănâncaţi româna pe pâine - cu toate că aşa ar trebui din moment ce vă declaraţi locuitori ai acestei ţări care se va degrada în curând dacă nimeni nu schimbă nimic în bine -, dar măcar puneţi cratima aia naibii unde trebuie şi nu unde NU trebuie. -.-" Sau nu mai scrieţi cu "k" sau cu "y" excesiv de mult, măcar. Fraţilor, astea nu sunt litere de origine românească, de aceea nu se folosesc decât într-un număr foarte limitat de cuvinte.Sau stai, că acum m-am prins, vă consideraţi atât de doctori în domeniul logosului încât vreţi să înventaţi cuvinte noi? /:)
Sfatul meu strict prietenesc e să vă puneţi rău pe pregătiri sau măcar pe nişte lecţii luate acasă cu nişte cărţi cumpărate nu de la chioşcul de ziare.
Şi eu fac greşeli, dar din neatenţie, sau în cel mai rău caz, din neştiinţă, iar greşelile mele cele mai multe sunt de tipar şi foarte rar gramaticale. Iar eu, în comparaţie cu alţii, atunci când mă apuc să scriu ceva şi ştiu că e posibil să mă vadă o ţară întreagă - exagerez, ştiu - mai consult şi-un Dex online. :P
Am încercat să generalizez şi chiar nu-mi pasă dacă cineva se va simţi şi-mi va aduce comentarii "porcoase", din contră, mă va bucura că ştiu că vă va rămâne postul meu întipărit în minte şi dacă măcar odată în viaţa voastră veţi ţine cont de ce-am scris, mă declar mai mult decât împlinită. * îmi sună acum în minte melodia aceea a lui Sore: "I'm so different from the rest of the world, I wanna change the word, I wanna change the word * ^^
Cheers! ^^

8 comentarii:

  1. Manea?În lista de melodii vechi?No de asta mă tem eu de Youtube.OMG nu suport manelele alea handicapate,nu au nici un sens.Şi cum să fii atât de incult încât să nu ştii că auxiliarul ,,a vrea" la viitor se scrie ,,va".Doamne..români inculţi şi fără minte..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, sunt câţiva care ştiu asta, dar alţii şi mai mulţi care în continuare trăiesc cu proasta impresie că se scrie "v-a". Din păcate...
      Şi da, manea. N-am nicio idee cum a ajuns pe acolo... :D

      Ștergere
  2. I don't want to live on this planet anymore :( Și mă gândesc că la un moment dat, și eu scriam cu k și y și-mi e așa de rușine. Da, recunosc. Scriam ca o cocalară, dar acum n-o mai fac :D Îmi place limba mea, și tocmai de aia îmi place sa scriu corect. Postarea ta ar trebui pusă undeva la vedere, poate îi păcălim cu titlul unei manele, și în loc de asta, să apară ce ai spus tu mai sus >:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Asta chiar e o idee genială!
      Şi eu scriam pe la 10-11 ani aşa, dar spre norocul meu sunt o persoană care se plictiseşte repede de un lucru aşa că am renunţat. PENTRU BINELE OMENIRII! :))

      Ștergere
  3. BINE punctat. De fiecare dată când văd prescurtări de-alea porcoase și superficiale, îmi vine Să. Îmi. Dau. Cu. Ușa-n. Cap. Da! N-ai citit greșit. Cu ușa!!! Cum. Naiba. E. Posibil. Să. Trăiesc. Pe. Aceeași. Planetă. Cu. Entități. Ca. Alea. ?!?!?!
    Și când mă gândesc că și eu scriam așa, Doamne, Dumnezeule, îmi vine să mă dau cu capul de toate ușile din toate apartamentele din toate blocurile din tot cartierul meu.
    Pfiu, gata. Am scos afară ce-aveam de zis.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te pedepsi tu prea tare pentru că ei sunt aşa cum sunt că ei pricum nu se vor schimba dacă tu vei începe să te dai cu capul de toate uşile. În cel mai rău caz vor face vâlvă pe facebook pe tema asta.:))
      Cred că am avut cu toţii o perioadă - mai lungă sau mai scurtă - când scriam "mijtho", aşa că nu-i nicio ruşine în asta. Zic. :D

      Ștergere
  4. Cum de am descoperit bloguşorul ăsta tocmai acum? Îl iubesc, deşi sunt doar de 10 minute pe el...Iar legat de postare, mă mir cum de unii oameni pot scrie aşa de pocit româna. Oare ei nu realizeaza asta? Îmi vine să-i strâng de gât pe acei indiferenţi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc mult pentru cuvintele frumose. <3
      Cât despre limba română, e păcat că tot mai mulţi o "pocesc". Probabil nu avem cea mai frumoasă şi cea mai uşoară limbă din lume, dar măcar acolo, puţin, trebuie şi ea respectată. Dacă nu ea, măcar pe noi înşine să ne respectăm, atunci.

      Ștergere